ceturtdiena, 2011. gada 18. augusts

Elegants dzīvžogs pieticīgai augsnei

Dzīvžogs neizaug pāris nedēļās, bet tam ir svarīga nozīme sākot "dzīvot" dārzā. Dzīvžogs rada mājīguma sajūtu, kā arī aiztur vēju un ceļa putekļus - tāpēc arī gribas krūmus iestādīt pēc iespējas ātrāk, pat pirms paša dārza ierīkošanas. Tādējādi dzīvžogam ne vienmēr būs iespējams augt iestrādātā augsnē un par to ne vienmēr rūpēsies tāpat kā par iemīļoto ziemciešu dobi.



Izvēloties dzīvžogam ligustrus iespējams iegūt elegantu dzīvžogu arī pieticīgās augsnēs. Krūmu dabīgie izmēri var sasniegt 3 m augstumu un 1,5 m platumu. Ligustru ikgadējais pieaugums ir aptuveni 20 cm gadā, ko var sākt gaidīt pēc augu iesakņošanās paliekošajā vietā.

Viengadīgi ligustri stādīti rudenī
Ar minimāliem līdzekļiem iegūstams maksimālais efekts. Rudenī iestādīti viengadīgi ligustru stādi bagātīgi apbērti ar zaģu skaidām (uzbērts aptuveni 20 cm skaidu slānis), kas uzturēs augsnē mitrumu tādējādi ļaujot augiem maksimāli ātri iesakņoties un attīstīties, kā arī aizsargās tos no nezālēm.

Divgadīgi ligustri stādīti rudenī

Arī ja stādi ir ļoti mazi, tie katru gadu (vēlams maijā) aktīvās augšanas periodā jāapgriež. Vienas trešās daļas jauno dzinumu apgriešana veicinās augu cerošanos, tādējādi dzīvžogs jau no pirmajām dienām veidosies kupls jau no pašas zemes. Attēlā redzams kā divgadīgs ligustru stāds pēc pavasara apgiešanas sacerojis.  


Iesakņojušos stādu ikgadējais pieaugums ir 20 cm


Iestādot divgadīgus ligustru stādus nākošā gadā garantēts to ikgadējais 20 cm pieaugums - var sākt to veidošanu 2 reizes sezonā (maijā un jūlija beigās). 
Vēlākais trešajā gadā pēc stādīšanas nepieciešams veidot dzīvžogam trapeces formu
Trešajā gadā pēc stādīšanas jāpievērš uzmanība dzīvžoga formas izveidei. Lai tam nekad neizveidotos kaila apakšējo zaru daļa, ieteicams dzīvžogu veidot trapeces formā - dzīvžoga apakšu atstājot nedaudz platāku, bet augšu šaurāku. Tādējādi visiem zariem vienmērīgi piekļūs saules gaisma un zari vienmērīgi attīstīsies.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru