otrdiena, 2011. gada 30. augusts

Dārza plānošana - pirmie uzmetumi

Uzdevumi:
  • cietā ieseguma (bruģa) izvietojums;
  • apstādijumu dobju konturu izveidošana
Bruģa nepieciešamība un izvietojums veidots balstoties uz gājēju kustību analīzi.
Ikviena ceļa un laukuma uzdevums ir nodrošināt transporta un cilvēku drošu pārvietošanos jebkurā gadalaikā. Arī ziemā, kad pārvietošanos apgrūtina apledojums. Ceļa trasei jābūt plūstošai, pakārtotai reljefam un dārza elementiem. Nevar būt tā, ka dārza ceļš virzās ar līkumu, un nav saprotams - kāpēc. Slikti ir ceļi, kas atzarojas šauros leņķos. Tas nozīmē, ka veidoti divi paralēli ceļi vietā, kur pietiktu ar vienu. 
Celiņu daudzumam dārzā jābūt minimālam. Nedrīkst veidot ceļus ceļu dēļ, tiem jāsavieno ikdienas staigāšanai svarīgākie punkti. 
Cietais segums paredzams vietās, kur gājēju kustība visaktīvākā un vietās, kur plānots izvietot vasaras mēbeles.  

Lai mazinātu bruģa laukumu izveidotas vēl papildus dobes (attēls zemāk) - tas "atdzīvinās" nedzīvo iesegumu, kā arī samazinās izejmateriālu izmaksas (bruģa izmaksas kopā ar ierīkošanu ir ap Ls12.5 par m2). 
Ģimene velējās dārzu, kas būtu dabisks un tajā būtu plašuma sajūta - tāpēc nepārtraukts zāliens teritorijas vidusdaļā un kura fona izcelsies apstādijumi pa teritorijas perimetru. 

Iekšdārzā liela pagalma teritorija pie terases un dārza durvīm paredzētas bruģēt, jo šī ir galvenā divu ģimeņu tikšanās un atpūtas zona siltajos gadalaikos. Dārza rietumu robeža pardzama viegli kopjamiem, bet košiem apstādijumiem - uz tiem būs vērsti skatieni atpūšoties dārzā. 
Terase no bruģētā laukuma atdalāma ar nelieliem apstādijumiem - galvenokārt nelieliem krūmiem, ziemcietēm un vasaras puķēm, lai pasvītrotu ieeju mājā (uz dzīvojamo istabu), kā arī lai izdaiļotu terasi. 



Tā kā sakņu dārzs atrodas blakus atpūtas zonai, tas tiek "noslēpts" skatieniem ar bagātīgu apstādījumu joslu - tā vienmērīgi savienojas ar priekšdārza zonu. Priekšdārzā veidota visplatākā apstādijumu dobe; tai jābūt blīvai, kurā augi ar dažādo faktūru un atšķirīgajiem ziedēšanas laikiem radīs dinamisku un "dzīvīgu" efektu. Priekšdārza dobei ir arī vēl viena svarīga funkcija - šiem apstādijumiem ar laiku jāaizstāj likvidējamais dzīvžogs, jo mainot sētu to nebūs iespējams saglabāt. Tādējādi atbilstoši skatu vierzieniem tiek kombinēti mūžzaļie, liela auguma augi tā, lai aizsegtu skatus no ceļa uz mājas logiem un dārza dziļumā. Pārējās vietās izvēlēti dažādi lapu krūmi, kam dažāda lapu krāsa un atšķirīgi ziedēšanas laiki. Tā kā priekšdārza zona aizņem pietiekami lielu teritoriju, ir svarīgi veidot dinamiskus apstādijumus, lai novērstu "sienas" efektu - tāds noteikti būtu panākts iestādot vienmērīgu tūju dzīvžogu un veidojot zemus apstādijumus priekšdārzā sētas iekšpusē.  

Vizualizācija fasādei

Starp abiem iebraucamajiem vārtiem paredzēts vīteņaugu stādijumums, lai "atdzīvinātu" plašo ar bruģi ieklāto laukumu sētā. Citi stādijumi, kas agrāk bija starp garāžu, gājēju vārtiņiem un ieejas durvīm nav paredzēti. Šajās dobēs stādītie augi parasti cieta pēc ziemas sniega kupenām. Tā vietā tiek piedāvāts izvietot lielus puķu traukus garāžas durvīm kreisajā pusē, tādā veidā izgreznojot ieeju mājā. Būtu vēlami arī apstādijumi balkonos - puķu kastes ar pelargonijām vai citiem viegli kopjamiem vasaras puķu stādijumiem. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru