otrdiena, 2011. gada 1. novembris

Tūjas ziemā un pavasarī

tūju brūnēšana rudenī
Pēc vasaras straujās augšanas tūjas rudenī, šķietami pēkšņi, sāk brūnēt un nereti šī parādība noved pie raizēm, ka ar augiem kaut kas nav kārtībā. Visbiežāk nākas dzirdēt, vai tikai nav pietrūcis mēslojums, kā arī mēslošanas līdzekļu izvēle nav bijusi pareiza. Var iedomāties arī par mitruma trūkumu vai kaitēkļiem...


Protams, visi šie iemesli arī var novest pie tūju brūnēšanas - tūju skuju brūnēšana ir simptoms kādām auga fizioloģiskām pārmaiņām. 
Svarīgi piefiksēt laiku, kad šis fakts konstatēts. Proti, ja tūju skujas sākušas brūnēt rudenī - tas ir tikai normāli. Augu skujas tāpat kā lapu koku lapas vai cilvēkam mati laiku pa laikam mainās - tās nevar atrasties sākotnējā vietā mūžīgi. Ataugot jaunajiem dzinumiem, skujas tūju vainaga iekšpusē mēdz brūnēt un nobirt. Tas parasti notiek iestājoties vēsākam un mitrākam laikam, kad dažādu noārdošo sēnīšu aktivitāte ir lielāka. Dabā ir iekārtots tā, ka nederīgās augu daļas un atliekas noārdās dažādu mikroorganismu ietekmē. Ja tā nenotiktu, tad mēs staigātu pa milzīgām pērno koku lapu kaudzēm, nenopļautā zāle krātos nebeidzamās kaudzēs, uz slimo koku stumbriem neredzētu nevienu piepi un tie nemūžam nesatrūdētu. 
 Ja līdzīga tūju skuju brūnēšana notiek aktīvās augšanas (veģetācijas perioda) laikā, tad gan jāpavēro augi uzmanīgāk un izmaiņām jāpievērš uzmanība. Jāapskata, vai uz nobrūnējušajām skujām vai to tuvumā nav kādi punktiņi, iegrauzumi vai kādas citas kaitīgo organismu klātbūtnes pazīmes.
Ja arī esat konstatējuši savā dārzā kaitīgos organismus, kas iemitinājušies kādā tūjas zarā - apsveriet to izplatības apmērus un postīgumu. Dažkārt pietiek tikai ar pāris zaru izgriešanu - ne vienmēr jāķeras pie pesticīdu smidzināšanas dārzā. Padomājiet, ka dārzā uzturaties paši un ģimenes locekļi, mājdzīvnieki - visiem būs saskarsme ar pesticīdiem atrodoties apsmidzināto augu tuvumā.


tūju brūnēšana pavasarī
Tūju brūnēšana pavasarī - vēl viens iemesls raizēm. Tikko no sniega parādās nelielo tūju zari vai sāk spīdēt spožāk agrā pavasara saule - pamanam nobrūnējušus tūju pērnajā vasarā izaugušos dzinumus. 

Kā lai cīnās ar šo problēmu?! Bet varbūt tā nemaz nav problēma! Pavasara tūju brūnēšana ir pielīdzināma pirmajam pavasara iedegumam ejot sauļoties, kad āda vēl nav pieradusi pie saules stariem. Sniegs pastiprina saules spēcīgo gaismu vēl vairāk - tas atstaro starus un tumšākā virsma (tūju skujas) to absorbē jeb pievelk. Tādējādi tūju skujas kļūst rūsganas un saglabājas līdz brīdim, kad sāk augt jaunas skujas. Aptuveni maijā, dodot tūjām un citiem dārza augiem papildmēslojumu, augi sāk straujāk augt un to krāsa kļūst šķirnei raksturīgā tonī. 
tūjas koši zaļas atsākoties aktīvai augšanai


Par tūju kaitēkļiem, kādi sastopami Latvijā, var lasīt šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru