svētdiena, 2011. gada 16. oktobris

Augu izvēle - rudens krāsas un citi labumi

Ja dārzā nav daudz vietas, katra jauna auga ieviešana ir kārtīgi jāpārdomā. Tātad izvēle būs par labu tiem, kas dos maksimāli daudz "labuma" atrodoties mūsu dārzā. 
kultūras mellenes rudenī




Rudenī ļoti skaisti izskatās spārnotie segliņi - koši sarkanu lapojumu, nekad nepaliks nepamanīti. Katrā dārzā vēlētos ieviest tādu. Turpretī visu vasaru (jau no paša pavasara) - šo augu diez vai dārzā pamanīsiet, jo tas ir krūms ar zaļām lapām ar sīkiem, neuzkrītošiem ziediem. 
Iesaku šo efektu panākt ar krūmmellenēm jeb augstkrūmu zilenēm. Šķirnes sasniedz no 1,2...2 m augstumam, zied pavasarī nelieliem, bet interesantiem ziediem un rudenī krāsojās no dzelteniem līdz sārtajiem toņiem.
kultūras melleņu ziedi
Domājams katrs zin cik garšīgas un saldas ir kultūras mellenes. 

Der pieminēt, ka mellenes aug skābās augsnēs. Vislabāk izvēlēties skābu kūdru, pavasaros mēslo ar ilgstošas iedarbības minerālmēsliem, kas paredzēti skābu augšanas vidi mīlošu augu mēslošanai. 
kultūras mellenēm blaukus aug lācenes
Lai labāk noformētu dobes, ieteicams izmantot gabalkūdru. Tā noderēs arī, lai nejauktos augsnes ar dažādu pH jeb vides reakciju.
Lai labāk izmantotu sagatavoto dobi, tajā iespējams izaudzēt arī dzērvenes, brūklenes, lācenes, vasarzaļos rododendrus, viršus u.c. skābu vidi mīlošus augus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru