piektdiena, 2012. gada 23. marts

Pavasara modināšana sīpolpuķēm un mauriņam


Ziemas laikā sniegs augsni ir gan kārtīgi samitrinājis, noblietējis, bet sals izcilājis. Sasalstot augsnei, kura pilna ar ūdeni, tā tiek izcilāta - ūdens sasalstot izplešās, tādējādi ietekmējot augsnes struktūru. Pavasarī sniegs strauji kūst , jo saules ietekme* ir daudz stiprāka nekā tā bija ziemā. Saule gan kausē sniegu, gan žāvē sniega ūdeni, gan silda augsni, kā arī ietekmē augus.
Sals izcilājis augsni, tajā radušās plaisa. Augsnes plaisas palīdz augsnē ieplūst gaisam, kā arī augsnei ātrāk izžūt. Ja Jūsu dārzā ir viegla un tāda augsne, kas ātri mēdz izžūt un pat izkalst - nekavējoties dodieties rušināt dārzu. Sajaucot augsnes virskārtu, ūdens tās dzīļākajos slāņos saglabāsies ilgāk, bet virskārta būs irdena un līdzena. 

Narcises un citas pavasara sīpolpuķes pavasarī uzziedēs vienas no pirmajām, tad augsne vēl pietiekami mitra. Kad asni izlīduši virs zemes, vēlams sīpolpuķes nedaudz "pacienāt" ar minerālmēsliem (to var darīt arī tikko atveroties ziedpumpuriem). Barības vielu trūkums redzams arī šiem augiem attēlā - lapu galiņi nedaudz dzeltē. Attēlā redzamās narcises aug vieglā mālsmilts augsnē, kur barības vielu saturu nav tik viegli nodrošināt kā mālainākās augsnēs. 
Mēslošanai derēs šie minerālmēsli: Pilnmēslojums un Agronom ziedošiem augiem.
Mēslojumu jāierušina augsnē (citādi slāpeklis nenonāks pie saknēm, bet iztvaikos), tādējādi arī augsne tiks pasargāta no izkalšanas (pavasarī saules ātri žāvē augsnes virskārtu un rušināšana nepieciešama, lai novērstu mitruma pacelšanos no dziļākajiem slāņiem virskārtā - mitrums saglabāsies pie saknēm). 

  • Ja jūsu dārzā smilšainas augsnes, būs nepieciešama arī narcišu un citu sīpolpuķu laistīšana  (var nelaistīt sniegpulkstenīšus un krokusus)  ziedēšanas laikā. 
  • Pēc noziedēšanas nogriež tikai ziedus, atstājot lapas (lai nobriest sīpoli - tie no lapām paņems visu, kas tiem nepieciešams) un kad lapas atmirušas var izrakt sīpolus. Sīpoli nav jāizrok katru gadu kā tulpēm. 
*Par saules radiāciju var lasīt šeit.

Kā pavasaris mostas Ādažos var redzēt šeit.

Pavasarī, pirms zāliens sazēlis, īstais laiks tā aerācijai. Ievērojiet, lai augsne būtu nožuvusi. Var izmantot dažādus augsnes aerātorus. Viens no lētākajiem būs kurpes - augsnes aerators. Tādējādi, ieguldot nelielus līdzekļus, jau šopavasar variet pārbaudīt mauriņa aerācijas nozīmi un efektivitāti. 
Ar kurpēm pārstaigājiet vairākkārt zālienu, izraustīto velēnu vēlāk ar asu grābekli nogrābj un aizvāc no zāliena. 
Zāliena aerāciju var papildināt arī ar zāliena mēslošanu. Īsto mēslošanas laiku der "saskaņot" ar dabu, lai saprastu mēslojuma nepieciešamību augiem. Tātad pavasara mēslošanu var sākt tad, kad zied māllēpenes. 


Mēslošanas līdzekļi zālienam:
Pret sūnu, Substral zālienam 5kg, Substral zālienam 12kg
Rudenī zālienam izmanto mēslojumu ar augstāku kālija saturu


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru